22MTP - Tehnologija piva
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Tehnologija piva | |||
| Akronim | 22MTP | |||
| Studijski program | Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija | |||
| Modul | ||||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 3.0 | Status predmeta | izborni predmet | |
| Uslovljnost drugim predmetom | Oblik uslovljenosti | |||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Sticanje specifičnih znanja iz oblasti proizvodnje piva. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Poznavanje osnovnih i specifičnih procesnih koraka u proizvodnji piva kao i sagledavanje značaja određivanja parametara kvaliteta proizvoda. Upoznavanje sa ekološkim aspektima proizvodnje piva kao i sistemima za dobijanje zdravstveno bezbednog proizvoda. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Istorijat proizvodnje piva. Svetsko tržište i proizvodnja piva. Vrste piva. Sirovine u proizvodnji piva - proizvodnja slada, priprema vode za proizvodnju piva, karakteristike i priprema hmelja, mikroorganizmi za proizvodnju piva, nesladovane žitarice. Proizvodnja sladovine – procesni koraci i problematika kuvanja i hmeljenja sladovine. Fermentacija – postupci vođenja glavnog i naknadnog vrenja. Bistrenje i filtracija piva. Pasterizacija piva. Biološki uzročnici kvarenja piva. Savremeni postupci dorade piva, “High Gravity Brewing”, proizvodnja piva sa smanjenim udelom alkohola, specijalne vrste piva. Sanitacija pogona i opreme u proizvodnji piva. Kontrola procesa i kvaliteta proizvoda. Ambalažni materijali za pivo. Sistemi za obezbeđivanje kvaliteta i bezbednosti u proizvodnji piva. Ekološki aspekti proizvodnje piva – potrošnja prirodnih resursa, otpadne vode, čvrsti otpad. | |||
| Sadržaj praktične nastave | Metode zanatske proizvodnje piva i ispitivanje parametara kvaliteta. | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 2 | 1 | |||
| Metode izvođenja nastave | Predavanja, praktična nastava, seminari | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | Pismeni ispit | 60 | ||
| Praktična nastava | Usmeni ispit | |||
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | ||||
| Seminari | 40 | |||
