22MTPH - Tehnologija pakovanja hrane
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Tehnologija pakovanja hrane | |||
| Akronim | 22MTPH | |||
| Studijski program | Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija | |||
| Modul | ||||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 3.0 | Status predmeta | izborni predmet | |
| Uslovljnost drugim predmetom | Oblik uslovljenosti | |||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Cilj predmeta je da studenti steknu znanja o načinima pakovanja hrane, vrstama materijala za pakovanje, međusobnim interakcijama pakovanja i hrane i ulozi pakovanja u obezbeđivanju kvaliteta i ispravnosti hrane. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Nakon završetka kursa student razume principe pakovanja hrane, prepoznaje i poredi tipove prehrambene ambalaže i materijala od kojih se izrađuju, prepoznaje i tumači funkcionalna svojstava prehrambene ambalaže kao metodologije kontrole kvaliteta ambalaže. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | 1. Uloga pakovanja u proizvodnji hrane – namirnice koje se pakuju (sveže, prerađene, konzervisane), barijerna svojstva ambalaže, obeležavanje i etiketiranje upakovane hrane 2. Zahtevi u pakovanju hrane – zakonski, zahtevi tržišta (kupca), distribucije, prodaje, zaštite životne sredine, specifikacije za pakovanje i standardi 2. Kvalitet i trajnost upakovane hrane – uticaj hemijskih (migracije), mikrobioloških i fizičkih faktora na kvalitet i trajnost upakovane hrane 3. Primena metalne ambalaže – sirovine za proizvodnju ambalaže, tehnologije punjenja, trajnost proizvoda, mogućnosti recikliranja ambalaže 4. Primena staklene ambalaže – tipovi, kvalitet i trajnost hrane u staklenoj ambalaži, izbor zatvarača, recikliranje staklene ambalaže 5. Primena plastične ambalaže – tipovi plastične ambalaže, plastični filmovi i omotači, kontakt sa hranom i barijerna svojstva, upravljanje otpadnom plastičnom ambalažom 6. Primena papirne i kartonske ambalaže – tipovi i uloga papirne i kartonske ambalaže, dizajn kartonske ambalaže 7. Aktivna i intelegentna pakovanja – funkcije aktivnog i intelegentnog pakovanja (vezivanje kiseonika, emiteri etanola, apsorberi vlage, ukusa i mirisa, kontrola temeprature, antimikrobna i antioksidativna pakovanja, indikatori kvaliteta i bezbednosti proizvoda) 8. Pakovanje u modifikovanoj atmosferi (MAP) – gasovi koji se koriste, uticaj gasova na aktivnost miroorganizama, tipovi ambalažnih materijala koji se mogu koristiti za MAP, mašine koje se koriste za MAP 9. ... | |||
| Sadržaj praktične nastave | Laboratorijske vežbe koje obuhvataju ispitivanja mikrobiološke ispravnosti ambalaže, određivanje trajnosti proizvoda u zavisnosti od pakovanja, proizvodnja jestivih omotača i filmova i ispitvanje njihovih barijernih i antimikrobnih svojstava | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 2 | 1 | |||
| Metode izvođenja nastave | Predavanja, praktična nastava, seminari | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | 60 | |
| Praktična nastava | 10 | Usmeni ispit | ||
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | ||||
| Seminari | 20 | |||
