22MMAH - Mikrobiologija i mikrobiološka analitika hrane
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Mikrobiologija i mikrobiološka analitika hrane | |||
Akronim | 22MMAH | |||
Studijski program | Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija | |||
Modul | ||||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 4.0 | Status predmeta | obavezan predmet | |
Uslovljnost drugim predmetom | Oblik uslovljenosti | |||
Ciljevi izučavanja predmeta | Cilj predmeta je da se studenti upoznaju sa mikroorganizmima prisutnim u hrani; sa vrstama koje učestvuju u proizvodnji prehrambenih proizvoda, dovode do kvarenja ili su uzročnici trovanja hranom. Sticanje znanja o specifičnim tehnikama mikrobiološke analize kao i standarda i tehnika za obezbeđenje kvaliteta u mikrobiološkoj analitici. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Upoznavanje sa mikroorganizmama koji se koriste u proizvodnji prehrambenih proizvoda; sa metodama kojima se suzbija rast i razmnožavanje mikroorganizama koji su uzročnici kvarenja ili trovanja hranom; upoznavanje sa karakteristikama mikroorganizama koji dovode do kvarenja ili trovanja hranom Paktična znanja o specifičnim mikrobiološkim tehnikama za ispitivanje hrane, vode, vazduha, za ispitivanje efikasnosti dezinficijenasa, praćenje procesnih parametara uz upoznavanje sa odgovarajućim nacionalnim i evropskim zakonskim normama i postupcima za obezbeđivanje kvaliteta. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Uloga mikroorganizama u proizvodnji, kvarenju ili trovanju hranom (bakterije, kvasci, plesni, pečurke, protozoe, alge, virusi); faktori koji utiču na rast i razmnožavanje mikroorganizama u hrani; kontrola rasta mikroorganizama u hrani fizičkim i hemijskim metodama; vrste mikroorganizama koje su uzročnici kvarenja i trovanja hranom (Clostridium botulinum, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Salmonella spp.. (Salmonella enteritidis), Escherichia coli ( E. coli O157:H7), Shigella spp., Listeria monocytogenes, Vibrio cholerae, plesni producenti mikotoksina (Aspergillus, Penicillium, Fusarium). | |||
Sadržaj praktične nastave | Standardi i propisi za projektovanje mikrobiološke laboratorije. Oprema u mikrobiološkoj laboratoriji. Pravila rada u mikrobiološkoj laboratoriji. Metode za određivanje mikrobiološke ispravnosti analizi hrane i vode – konvencionalne i savremene, brze tehnike Određivanje mikroorganizama i njihovih proizvoda u namirnicama i u vodi za piće. Ispitivanje dezinficijenasa i njihove efikasnosti. Ispitivanje efikasnosti sanitacije prostora, čvrstih površina i procesnih uređaja koji dolaze u kontakt sa prehrambenim proizvodom. Određivanje antimikrobne aktivnosti i toksičnosti prirodnih ekstrakata biljaka. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
2 | 2 | |||
Metode izvođenja nastave | Predavanja- Korišćenje PowerPoint prezentacija, izrada seminarskog rada, konsultacije | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | Pismeni ispit | |||
Praktična nastava | Usmeni ispit | 35 | ||
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 50 | |||
Seminari | 15 |