22ММАХ - Микробиологија и микробиолошка аналитика хране
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Назив | Микробиологија и микробиолошка аналитика хране | |||
| Акроним | 22ММАХ | |||
| Студијски програм | Биохемијско инжењерство и биотехнологија | |||
| Модул | ||||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
| Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
| Број ЕСПБ | 4.0 | Статус предмета | обавезан предмет | |
| Условљност другим предметом | Облик условљености | |||
| Циљеви изучавања предмета | Циљ предмета је да се студенти упознају са микроорганизмима присутним у храни; са врстама које учествују у производњи прехрамбених производа, доводе до кварења или су узрочници тровања храном. Стицање знања о специфичним техникама микробиолошке анализе као и стандарда и техника за обезбеђење квалитета у микробиолошкој аналитици. | |||
| Исходи учења (стечена знања) | Упознавање са микроорганизмама који се користе у производњи прехрамбених производа; са методама којима се сузбија раст и размножавање микроорганизама који су узрочници кварења или тровања храном; упознавање са карактеристикама микроорганизама који доводе до кварења или тровања храном Пактична знања о специфичним микробиолошким техникама за испитивање хране, воде, ваздуха, за испитивање ефикасности дезинфицијенаса, праћење процесних параметара уз упознавање са одговарајућим националним и европским законским нормама и поступцима за обезбеђивање квалитета. | |||
| Садржај предмета | ||||
| Садржај теоријске наставе | Улога микроорганизама у производњи, кварењу или тровању храном (бактерије, квасци, плесни, печурке, протозое, алге, вируси); фактори који утичу на раст и размножавање микроорганизама у храни; контрола раста микроорганизама у храни физичким и хемијским методама; врсте микроорганизама које су узрочници кварења и тровања храном (Clostridium botulinum, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Salmonella spp.. (Salmonella enteritidis), Escherichia coli ( E. coli O157:H7), Shigella spp., Listeria monocytogenes, Vibrio cholerae, плесни продуценти микотоксина (Aspergillus, Penicillium, Fusarium). | |||
| Садржај практичне наставе | Стандарди и прописи за пројектовање микробиолошке лабораторије. Опрема у микробиолошкој лабораторији. Правила рада у микробиолошкој лабораторији. Методе за одређивање микробиолошке исправности анализи хране и воде – конвенционалне и савремене, брзе технике Одређивање микроорганизама и њихових производа у намирницама и у води за пиће. Испитивање дезинфицијенаса и њихове ефикасности. Испитивање ефикасности санитације простора, чврстих површина и процесних уређаја који долазе у контакт са прехрамбеним производом. Одређивање антимикробне активности и токсичности природних екстраката биљака. | |||
| Литература | ||||
| ||||
| Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
| Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
| 2 | 2 | |||
| Методе извођења наставе | Предавања- Коришћење PowerPoint презентација, израда семинарског рада, консултације | |||
| Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
| Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
| Активности у току предавања | Писмени испит | |||
| Практична настава | Усмени испит | 35 | ||
| Пројекти | ||||
| Колоквијуми | 50 | |||
| Семинари | 15 | |||
