14MBIP9 - Tehnologija pakovanja hrane
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Tehnologija pakovanja hrane | |||
Akronim | 14MBIP9 | |||
Studijski program | Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija | |||
Modul | ||||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 3.0 | Status predmeta | izborni predmet | |
Uslovljnost drugim predmetom | Poznavanje tehnologija prehrambene i biotehnološke struke | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Cilj predmeta je da studenti steknu znanja o načinima pakovanja hrane, vrstama ; materijala za pakovanje, međusobnim interakcijama pakovanja i hrane i ulozi pakovanja u ; obezbeđivanju kvaliteta i ispravnosti hrane | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Poznavanje principa pakovanja hrane, tipova prehrambene ambalaže i materijala od kojih se izrađuju, poznavanje funkcionalnih svojstava prehrambene ambalaže, metodologije kontrole kvaliteta ambalaže | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | 1. Uloga pakovanja u proizvodnji hrane – namirnice koje se pakuju (sveže, prerađene, konzervisane), barijerna svojstva ambalaže, obeležavanje i etiketiranje upakovane hrane. ; 2. Zahtevi u pakovanju hrane – zakonski, zahtevi tržišta (kupca), distribucije, prodaje, zaštite životne sredine, specifikacije za pakovanje i standardi. ; 2. Kvalitet i trajnost upakovane hrane – uticaj hemijskih (migracije), mikrobioloških i fizičkih faktora na kvalitet i trajnost upakovane hrane. ; 3. Primena metalne ambalaže – sirovine za proizvodnju ambalaže, tehnologije punjenja, trajnost proizvoda, mogućnosti recikliranja ambalaže. ; 4. Primena staklene ambalaže – tipovi, kvalitet i trajnost hrane u staklenoj ambalaži, izbor zatvarača, recikliranje staklene ambalaže. ; 5. Primena plastične ambalaže – tipovi plastične ambalaže, plastični filmovi i omotači, kontakt sa hranom i barijerna svojstva, upravljanje otpadnom plastičnom ambalažom. ; 6. Primena papirne i kartonske ambalaže – tipovi i uloga papirne i kartonske ambalaže, dizajn kartonske ambalaže. ; 7. Aktivna i intelegentna pakovanja – funkcije aktivnog i intelegentnog pakovanja (vezivanje kiseonika, emiteri etanola, apsorberi vlage, ukusa i mirisa, kontrola temeprature, antimikrobna i antioksidativna pakovanja, indikatori kvaliteta i bezbednosti proizvoda). ; 8. Pakovanje u modifikovanoj atmosferi (MAP) – gasovi koji se koriste, uticaj gasova na aktivnost miroorganizama, tipovi ambalažnih materijala koji se mogu koristiti za MAP, mašine koje se koriste za MAP. ; 9. Novi trendovi u pakovanju hrane – jestivi omotači i filmovi. ; | |||
Sadržaj praktične nastave | Laboratorijske vežbe koje obuhvataju ispitivanja mikrobiološke ispravnosti ambalaže, određivanje trajnosti proizvoda u zavisnosti od pakovanja, proizvodnja jestivih omotača i filmova i ispitvanje njihovih barijernih i antimikrobnih svojstava | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
2 | 1 | |||
Metode izvođenja nastave | Predavanja, praktična nastava, seminari | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | 75 | |
Praktična nastava | Usmeni ispit | |||
Projekti | ||||
Kolokvijumi | ||||
Seminari | 15 |