| Sadržaj teorijske nastave | 
1. Uloga pakovanja u proizvodnji hrane – namirnice koje se pakuju (sveže, prerađene, konzervisane), barijerna svojstva ambalaže, obeležavanje i etiketiranje upakovane hrane. ; 2. Zahtevi u pakovanju hrane – zakonski, zahtevi tržišta (kupca), distribucije, prodaje, zaštite životne sredine, specifikacije za pakovanje i standardi. ; 2. Kvalitet i trajnost upakovane hrane – uticaj hemijskih (migracije), mikrobioloških i fizičkih faktora na kvalitet i trajnost upakovane hrane. ; 3. Primena metalne ambalaže – sirovine za proizvodnju ambalaže, tehnologije punjenja, trajnost proizvoda, mogućnosti recikliranja ambalaže. ; 4. Primena staklene ambalaže – tipovi, kvalitet i trajnost hrane u staklenoj ambalaži, izbor zatvarača, recikliranje staklene ambalaže. ; 5. Primena plastične ambalaže – tipovi plastične ambalaže, plastični filmovi i omotači, kontakt sa hranom i barijerna svojstva, upravljanje otpadnom plastičnom ambalažom. ; 6. Primena papirne i kartonske ambalaže – tipovi i uloga papirne i kartonske ambalaže, dizajn kartonske ambalaže. ; 7. Aktivna i intelegentna pakovanja – funkcije aktivnog i intelegentnog pakovanja (vezivanje kiseonika, emiteri etanola, apsorberi vlage, ukusa i mirisa, kontrola temeprature, antimikrobna i antioksidativna pakovanja, indikatori kvaliteta i bezbednosti proizvoda). ; 8. Pakovanje u modifikovanoj atmosferi (MAP) – gasovi koji se koriste, uticaj gasova na aktivnost miroorganizama, tipovi ambalažnih materijala koji se mogu koristiti za MAP, mašine koje se koriste za MAP. ; 9. Novi trendovi u pakovanju hrane – jestivi omotači i filmovi. ; |