Садржај теоријске наставе | 1. Улога паковања у производњи хране – намирнице које се пакују (свеже, прерађене, конзервисане), баријерна својства амбалаже, обележавање и етикетирање упаковане хране. ; 2. Захтеви у паковању хране – законски, захтеви тржишта (купца), дистрибуције, продаје, заштите животне средине, спецификације за паковање и стандарди. ; 2. Квалитет и трајност упаковане хране – утицај хемијских (миграције), микробиолошких и физичких фактора на квалитет и трајност упаковане хране. ; 3. Примена металне амбалаже – сировине за производњу амбалаже, технологије пуњења, трајност производа, могућности рециклирања амбалаже. ; 4. Примена стаклене амбалаже – типови, квалитет и трајност хране у стакленој амбалажи, избор затварача, рециклирање стаклене амбалаже. ; 5. Примена пластичне амбалаже – типови пластичне амбалаже, пластични филмови и омотачи, контакт са храном и баријерна својства, управљање отпадном пластичном амбалажом. ; 6. Примена папирне и картонске амбалаже – типови и улога папирне и картонске амбалаже, дизајн картонске амбалаже. ; 7. Активна и интелегентна паковања – функције активног и интелегентног паковања (везивање кисеоника, емитери етанола, апсорбери влаге, укуса и мириса, контрола темепратуре, антимикробна и антиоксидативна паковања, индикатори квалитета и безбедности производа). ; 8. Паковање у модификованој атмосфери (МАП) – гасови који се користе, утицај гасова на активност мироорганизама, типови амбалажних материјала који се могу користити за МАП, машине које се користе за МАП. ; 9. Нови трендови у паковању хране – јестиви омотачи и филмови. ; |
---|