BBI315 - Kvalitet i bezbednost u biotehnologiji
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Kvalitet i bezbednost u biotehnologiji | |||
Akronim | BBI315 | |||
Studijski program | Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija | |||
Modul | ||||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 3.0 | Status predmeta | izborni predmet | |
Uslovljnost drugim predmetom | Odslušana mikrobiologija | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Sticanje znanja iz oblasti bezbednosti i kvaliteta u biotehnološkoj proizvodnji hrane | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Poznavanje faktora rizika po bezbednost i kvalitet u procesu proizvodnje hrane, poznavanje tehnika za kontrolu rizika i sistema za upravljanje rizicima | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Biotehnološka proizvodnja hrane – tipovi fermentisanih proizvoda, sastojci u fermentisanim proizvodima, procesni koraci, procesni uslovi, kvalitet proizvoda. ; Mikrobni produkti koji utiču na bezbednost fermentisane hrane (organske kiseline, enzimi, bakteriocini) ; Hemijske opasnosti i njihova kontrola ; Mikrobiološke opasnosti i njihova kontrola ; Fizičke opasnosti i njihova kontrola ; Genetski modifikovana hrana ; Analiza rizika – prikupljnje i analiza podataka i metode za predviđanje mikrobnog rasta u hrani ; Procesne operacije i postupci za smanjenje rizika po bezbednost hrane – sanitacija opreme i pogona, konzervisanje hrane korišćenjem fizičkih, hemijskih i mikrobioloških agenasa, validacija i verifikacija procesa ; Sistemi za obezbeđenje kvaliteta i bezbednosti hrane (ISO 9001, HACCP, ISO 22000) ; | |||
Sadržaj praktične nastave | Studija slučaja – primena HACCP sistema u konkretnoj proizvodnji fermentisane hrane (primer iz proizvodnje sira, fermentisanih proizvoda od mesa i dr.) | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
2 | 1 | 0 | ||
Metode izvođenja nastave | Predavanja, praktična nastava, seminari | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 20 | Pismeni ispit | 60 | |
Praktična nastava | 10 | Usmeni ispit | ||
Projekti | ||||
Kolokvijumi | ||||
Seminari | 10 |