Navigacija

BBI315 - Kvalitet i bezbednost u biotehnologiji

Specifikacija predmeta
Naziv Kvalitet i bezbednost u biotehnologiji
Akronim BBI315
Studijski program Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija
Modul
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 3.0 Status predmeta izborni predmet
    Uslovljnost drugim predmetom Odslušana mikrobiologija Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Sticanje znanja iz oblasti bezbednosti i kvaliteta u biotehnološkoj proizvodnji hrane
    Ishodi učenja (stečena znanja) Poznavanje faktora rizika po bezbednost i kvalitet u procesu proizvodnje hrane, poznavanje tehnika za kontrolu rizika i sistema za upravljanje rizicima
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Biotehnološka proizvodnja hrane – tipovi fermentisanih proizvoda, sastojci u fermentisanim proizvodima, procesni koraci, procesni uslovi, kvalitet proizvoda. ; Mikrobni produkti koji utiču na bezbednost fermentisane hrane (organske kiseline, enzimi, bakteriocini) ; Hemijske opasnosti i njihova kontrola ; Mikrobiološke opasnosti i njihova kontrola ; Fizičke opasnosti i njihova kontrola ; Genetski modifikovana hrana ; Analiza rizika – prikupljnje i analiza podataka i metode za predviđanje mikrobnog rasta u hrani ; Procesne operacije i postupci za smanjenje rizika po bezbednost hrane – sanitacija opreme i pogona, konzervisanje hrane korišćenjem fizičkih, hemijskih i mikrobioloških agenasa, validacija i verifikacija procesa ; Sistemi za obezbeđenje kvaliteta i bezbednosti hrane (ISO 9001, HACCP, ISO 22000) ;
    Sadržaj praktične nastave Studija slučaja – primena HACCP sistema u konkretnoj proizvodnji fermentisane hrane (primer iz proizvodnje sira, fermentisanih proizvoda od mesa i dr.)
    Literatura
    1. Martin R.Adams, M. J. Robert Nout, Fermentation and Food Safety, Aspen Publishers, Inc. Gaithersburg, Maryland, 2001
    2. Y. H. Hui, Lisbeth Meunier-Goddik, Åse Solvejg Hansen, Jytte Josephsen, Wai-Kit Nip, Peggy S. Stanfield, Fidel Toldra, Handbook of Food and Beverage Fermentation Technology, Marcel Dekker, Inc., 2004
    3. Vijay K. Juneja, John N. Sofos, Control of Foodborne Microorganisms, Marcel Dekker, Inc., 2002
    4. R. E. HESTER AND R. M. HARRISON, Food Safety and Food Quality, The Royal Society of Chemistry 2001
    5. RONALD H. SCHMIDT and GARY E. RODRICK, FOOD SAFETY HANDBOOK, John Wiley & Sons, Inc., Hoboken. New Jersey, 2003
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 1 0
    Metode izvođenja nastave Predavanja, praktična nastava, seminari
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 20 Pismeni ispit 60
    Praktična nastava 10 Usmeni ispit
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari 10