BBI315 - Kvalitet i bezbednost u biotehnologiji
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Kvalitet i bezbednost u biotehnologiji | |||
| Akronim | BBI315 | |||
| Studijski program | Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija | |||
| Modul | ||||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 3.0 | Status predmeta | izborni predmet | |
| Uslovljnost drugim predmetom | Odslušana mikrobiologija | Oblik uslovljenosti | ||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Sticanje znanja iz oblasti bezbednosti i kvaliteta u biotehnološkoj proizvodnji hrane | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Poznavanje faktora rizika po bezbednost i kvalitet u procesu proizvodnje hrane, poznavanje tehnika za kontrolu rizika i sistema za upravljanje rizicima | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Biotehnološka proizvodnja hrane – tipovi fermentisanih proizvoda, sastojci u fermentisanim proizvodima, procesni koraci, procesni uslovi, kvalitet proizvoda. ; Mikrobni produkti koji utiču na bezbednost fermentisane hrane (organske kiseline, enzimi, bakteriocini) ; Hemijske opasnosti i njihova kontrola ; Mikrobiološke opasnosti i njihova kontrola ; Fizičke opasnosti i njihova kontrola ; Genetski modifikovana hrana ; Analiza rizika – prikupljnje i analiza podataka i metode za predviđanje mikrobnog rasta u hrani ; Procesne operacije i postupci za smanjenje rizika po bezbednost hrane – sanitacija opreme i pogona, konzervisanje hrane korišćenjem fizičkih, hemijskih i mikrobioloških agenasa, validacija i verifikacija procesa ; Sistemi za obezbeđenje kvaliteta i bezbednosti hrane (ISO 9001, HACCP, ISO 22000) ; | |||
| Sadržaj praktične nastave | Studija slučaja – primena HACCP sistema u konkretnoj proizvodnji fermentisane hrane (primer iz proizvodnje sira, fermentisanih proizvoda od mesa i dr.) | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 2 | 1 | 0 | ||
| Metode izvođenja nastave | Predavanja, praktična nastava, seminari | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | 20 | Pismeni ispit | 60 | |
| Praktična nastava | 10 | Usmeni ispit | ||
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | ||||
| Seminari | 10 | |||
