22FI34 - Mikrobiologija
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Mikrobiologija | |||
| Akronim | 22FI34 | |||
| Studijski program | Hemijsko inženjerstvo | |||
| Modul | ||||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 4.0 | Status predmeta | izborni predmet | |
| Uslovljnost drugim predmetom | Minimum 50 ESPB | Oblik uslovljenosti | ||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Cilj predmeta je da se studenti upoznaju sa različitim grupama mikroorganizama (virusima, bakterijama, kvascima, plesnima, pečurkama, algama i protozoama), njihovom strukturom, faktorima koji utiču na njihov rast i načinom razmnožavanja, postupcima koji se mogu primeniti u cilju kontrole rasta mikroorganizama, kao i sa njihovom sistematikom. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Nakon odslušanog kursa studenti će ovladati tehnikama koje se koriste u mikrobiološkoj laboratoriji, moći će da razlikuju pojedine grupe mikroorganizama na osnovu njihovih morfoloških, fizioloških i biohemijskih karakteristika, znaće koji su mikroorganizmi patogeni i na koji način se može kontrolisati njihov rast i aktivnost, koji se mikroorganizmi mogu koristiti u industriji u cilju dobijanja veoma važnih biotehnoloških proizvoda. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Razvoj mikrobiologije i njen značaj za biotehnologiju; Struktura mikroorganizama (virusi, prokariotski i eukariotski mikroorganizmi); Uticaj spoljnih faktora na rast mikroorganizama; Razmnožavanje mikroorganizama; Rast mikroorganizama; Kontrola rasta mikroorganizama; Sistematika mikroorganizama (virusi, bakterije, aktinomicete, gljive). | |||
| Sadržaj praktične nastave | Upoznavanje sa aseptičnom tehnikom rada u mikrobiološkoj laboratoriji; Značaj sterilizacije i primena različitih postupaka sterilizacije u mikrobiološkoj laboratoriji; Upoznavanje sa različitim vrstama mikroskopa i rad na svetlosnom mikroskopu; Priprema nativnih, fiksiranih i bojenih preparata (prosto i složeno bojenje); Upoznavanje sa tehnikama za dobijanje čistih kultura; Hranljive podloge njihov značaj i podela; Kriva rasta mikroorganizama i metode koje se koriste za njihovo brojanje | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 2 | 1 | |||
| Metode izvođenja nastave | Korišćenje Power Point prezentacija; vežbe se izvode u manjim grupama, konsultacije. | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | Pismeni ispit | 50 | ||
| Praktična nastava | 25 | Usmeni ispit | ||
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | 25 | |||
| Seminari | ||||
