22D129 - Industrijska mikrobiologija
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Industrijska mikrobiologija | |||
| Akronim | 22D129 | |||
| Studijski program | Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija | |||
| Modul | ||||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 6.0 | Status predmeta | izborni predmet | |
| Uslovljnost drugim predmetom | Nema | Oblik uslovljenosti | ||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Znanje stečeno tokom ovog kursa omogućiće polaznicima doktorskih studija da bolje sagledaju primenu određenih vrsta mikroorganizama u biotehnologiji, da razumeju značaj i mogućnosti tehnika genetičkog inženjerstva u dobijanju proizvodnih sojeva sa specifičnim genetičkim karakteristikama, da znaju pri kojim se optimalnim uslovima za dati proizvodni mikroorganizam postižu najbolji prinosi željenog proizvoda. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Upoznavanje sa mikroorganizmima koji se koriste u proizvodnji alkohola (etanola, butanola, glicerola), organskih kiselina (limunska, mlečna, sirćetna, glukonska, itakonska), aminokiselina, vitamina, enzima, biopolimera, mikrobne biomase kao i brojnih prehrambenih i farmaceutskih proizvoda (antibiotici, vakcine), bolje razumevanje metoda koje se koriste u genetičkom inženjerstvu. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Predmet izučavanja biće usmeren na one grupe i vrste mikroorganizama koje imaju primenu u proizvodnji alkohola (etanola, butanola, glicerola), organskih kiselina (limunska, mlečna, sirćetna, glukonska, itakonska), aminokiselina, vitamina, enzima, biopolimera, mikrobne biomase kao i brojnih prehrambenih i farmaceutskih proizvoda (antibiotici, vakcine). Tokom kursa analiziraće se brojne genetičke metode koje omogućavaju dobijanje sojeva mikroorganizama sa poboljšanim tehnološkim karakteristikama. Posebna pažnja će se posvetiti primeni genetičkog inženjerstva u cilju dobijanja novih sojeva mikroorganizama sa promenjenim genetičkim karakteristikama. | |||
| Sadržaj praktične nastave | ||||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 3 | ||||
| Metode izvođenja nastave | Predavanja- Korišćenje PowerPoint prezentacija, izrade seminarskog rada | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | Pismeni ispit | |||
| Praktična nastava | Usmeni ispit | 60 | ||
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | ||||
| Seminari | 40 | |||
