22BBI315 - Kvalitet i bezbednost u biotehnologiji
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Kvalitet i bezbednost u biotehnologiji | |||
Akronim | 22BBI315 | |||
Studijski program | Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija | |||
Modul | ||||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 3.0 | Status predmeta | izborni predmet | |
Uslovljnost drugim predmetom | Ostvarena 97 ESPB | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Sticanje znanja iz oblasti bezbednosti i kvaliteta u biotehnološkoj proizvodnji hrane | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | 1. Identifikovanje i definisanje opasnosti u hrani; 2. Procenjivanje i. povezivanje stečenih znanja sa aspektima bezbedne proizvodnje hrane. 3. Analiziranje, prepoznavanje i korelacija tehnika za kontrolu opasnosti u hrani i sistema za upravljanje opasnostima | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Biotehnološka proizvodnja hrane – tipovi fermentisanih proizvoda, sastojci u fermentisanim proizvodima, procesni koraci, procesni uslovi, kvalitet proizvoda. Mikrobni produkti koji utiču na bezbednost fermentisane hrane (organske kiseline, enzimi, bakteriocini) Hemijske opasnosti i njihova kontrola Mikrobiološke opasnosti i njihova kontrola Fizičke opasnosti i njihova kontrola Genetski modifikovana hrana Procesne operacije i postupci za smanjenje rizika po bezbednost hrane – sanitacija opreme i pogona, konzervisanje hrane korišćenjem fizičkih, hemijskih i mikrobioloških agenasa, validacija i verifikacija procesa Upoznavanje sa sistemima za obezbeđenje kvaliteta i bezbednosti hrane (ISO 9001, HACCP, ISO 22000) | |||
Sadržaj praktične nastave | Studija slučaja – primena HACCP sistema u konkretnoj proizvodnji fermentisane hrane (primer iz proizvodnje sira, fermentisanih proizvoda od mesa i dr.) | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
2 | 1 | |||
Metode izvođenja nastave | Predavanja, praktična nastava, seminari | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | Pismeni ispit | 70 | ||
Praktična nastava | Usmeni ispit | |||
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 30 | |||
Seminari |