22ББИ315 - Квалитет и безбедност у биотехнологији
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Назив | Квалитет и безбедност у биотехнологији | |||
| Акроним | 22ББИ315 | |||
| Студијски програм | Биохемијско инжењерство и биотехнологија | |||
| Модул | ||||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
| Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
| Број ЕСПБ | 3.0 | Статус предмета | изборни предмет | |
| Условљност другим предметом | Остварена 97 ЕСПБ | Облик условљености | ||
| Циљеви изучавања предмета | Стицање знања из области безбедности и квалитета у биотехнолошкој производњи хране | |||
| Исходи учења (стечена знања) | 1. Идентификовање и дефинисање опасности у храни; 2. Процењивање и. повезивање стечених знања са аспектима безбедне производње хране. 3. Анализирање, препознавање и корелација техника за контролу опасности у храни и система за управљање опасностима | |||
| Садржај предмета | ||||
| Садржај теоријске наставе | Биотехнолошка производња хране – типови ферментисаних производа, састојци у ферментисаним производима, процесни кораци, процесни услови, квалитет производа. Микробни продукти који утичу на безбедност ферментисане хране (органске киселине, ензими, бактериоцини) Хемијске опасности и њихова контрола Микробиолошке опасности и њихова контрола Физичке опасности и њихова контрола Генетски модификована храна Процесне операције и поступци за смањење ризика по безбедност хране – санитација опреме и погона, конзервисање хране коришћењем физичких, хемијских и микробиолошких агенаса, валидација и верификација процеса Упознавање са системима за обезбеђење квалитета и безбедности хране (ISO 9001, HACCP, ISO 22000) | |||
| Садржај практичне наставе | Студија случаја – примена HACCP система у конкретној производњи ферментисане хране (пример из производње сира, ферментисаних производа од меса и др.) | |||
| Литература | ||||
| ||||
| Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
| Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
| 2 | 1 | |||
| Методе извођења наставе | Предавања, практична настава, семинари | |||
| Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
| Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
| Активности у току предавања | Писмени испит | 70 | ||
| Практична настава | Усмени испит | |||
| Пројекти | ||||
| Колоквијуми | 30 | |||
| Семинари | ||||
