14MBIP7 - Tehnologija piva
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Tehnologija piva | |||
| Akronim | 14MBIP7 | |||
| Studijski program | Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija | |||
| Modul | ||||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 3.0 | Status predmeta | izborni predmet | |
| Uslovljnost drugim predmetom | Prethodna znanja iz mikrobiologije, biohemije. | Oblik uslovljenosti | ||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Sticanje specifičnih znanja iz oblasti proizvodnje piva | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Poznavanje osnovnih i specifičnih procesnih koraka u proizvodnji piva kao i sagledavanje značaja određivanja parametara kvaliteta proizvoda. Upoznavanje sa ekološkim aspektima proizvodnje piva kao i sistemima za dobijanje zdravstveno bezbednog proizvoda. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Istorijat proizvodnje piva. Svetsko tržište i proizvodnja piva. Vrste piva. ; Sirovine u proizvodnji piva - proizvodnja slada, priprema vode za proizvodnju piva, karakteristike i priprema hmelja, mikroorganizmi za proizvodnju piva, nesladovane žitarice. ; Proizvodnja sladovine – procesni koraci i problematika kuvanja i hmeljenja sladovine. ; Fermentacija – postupci vođenja glavnog i naknadnog vrenja. ; Bistrenje i filtracija piva. Pasterizacija piva. Biološki uzročnici kvarenja piva. ; Savremeni postupci dorade piva, “High Gravity Brewing”, proizvodnja piva sa smanjenim udelom alkohola, specijalne vrste piva. ; Sanitacija pogona i opreme u proizvodnji piva. ; Kontrola procesa i kvaliteta proizvoda. ; Ambalažni materijali za pivo. ; Sistemi za obezbeđivanje kvaliteta i bezbednosti u proizvodnji piva. ; Ekološki aspekti proizvodnje piva – potrošnja prirodnih resursa, otpadne vode, čvrsti otpad. ; | |||
| Sadržaj praktične nastave | Ispitivanje parametara kvaliteta piva – boja, sadržaj proteina, stabilnost pene, senzorna svojstva. Studija slučaja – HACCP sistem u proizvodnji piva. Obilazak pivare. ; | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 2 | 1 | 0 | ||
| Metode izvođenja nastave | Predavanja, praktična nastava, seminari | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | 65 | |
| Praktična nastava | 20 | Usmeni ispit | ||
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | ||||
| Seminari | 10 | |||
