14МБИП7 - Технологија пива
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Технологија пива | |||
Акроним | 14МБИП7 | |||
Студијски програм | Биохемијско инжењерство и биотехнологија | |||
Модул | ||||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 3.0 | Статус предмета | изборни предмет | |
Условљност другим предметом | Претходна знања из микробиологије, биохемије. | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | Стицање специфичних знања из области производње пива | |||
Исходи учења (стечена знања) | Познавање основних и специфичних процесних корака у производњи пива као и сагледавање значаја одређивања параметара квалитета производа. Упознавање са еколошким аспектима производње пива као и системима за добијање здравствено безбедног производа. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Историјат производње пива. Светско тржиште и производња пива. Врсте пива. ; Сировине у производњи пива - производња слада, припрема воде за производњу пива, карактеристике и припрема хмеља, микроорганизми за производњу пива, несладоване житарице. ; Производња сладовине – процесни кораци и проблематика кувања и хмељења сладовине. ; Ферментација – поступци вођења главног и накнадног врења. ; Бистрење и филтрација пива. Пастеризација пива. Биолошки узрочници кварења пива. ; Савремени поступци дораде пива, “High Gravity Brewing”, производња пива са смањеним уделом алкохола, специјалне врсте пива. ; Санитација погона и опреме у производњи пива. ; Контрола процеса и квалитета производа. ; Амбалажни материјали за пиво. ; Системи за обезбеђивање квалитета и безбедности у производњи пива. ; Еколошки аспекти производње пива – потрошња природних ресурса, отпадне воде, чврсти отпад. ; | |||
Садржај практичне наставе | Испитивање параметара квалитета пива – боја, садржај протеина, стабилност пене, сензорна својства. Студија случаја – HACCP систем у производњи пива. Обилазак пиваре. ; | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
2 | 1 | 0 | ||
Методе извођења наставе | Предавања, практична настава, семинари | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | 65 | |
Практична настава | 20 | Усмени испит | ||
Пројекти | ||||
Колоквијуми | ||||
Семинари | 10 |