14MBIP10 - Bezbednost hrane
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Bezbednost hrane | |||
Akronim | 14MBIP10 | |||
Studijski program | Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija | |||
Modul | ||||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 3.0 | Status predmeta | izborni predmet | |
Uslovljnost drugim predmetom | Poznavanje tehnologija prehrambene i biotehnološke struke | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Cilj predmeta je da studenti steknu znanja iz oblasti upravljanja kvalitetom i ; bezbednošću hrane primenom HACCP sistema, standarda serije ISO 9000, ISO 22000 i srodnih | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Uspešnim polaganjem ispita iz ovog predmeta studenti će biti osposobljeni: a) da učestvuju u izradi dijagrama tokova specifičnih proizvodnih procesa, analizi opasnosti za svaki procesni korak, definisanju kritičnih kontrolnih tačaka kao i izradi HACCP planova, b) da razumeju principe implementacije i primene standarda ISO 9001 u bilo kojoj organizaciji i ISO 22000 ili srodnih u proizvodnji hrane, v) da primenjuju metode za analizu i unapređenja sistema upravljanja bezbednošću i kvalitetom u prehrambenoj industriji. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | 1. Sistem analize opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka (HACCP) i njegova primena u proizvodnji hrane. ; 2. Osnovni principi i primena HACCP sistema. ; 3. Hemijske, biološke i fizičke opasnosti i njihova kontrola ; 4. Analiza rizika genetski modifikovane hrane ; 5. Prethodno potrebni programi – GMP, GHP, Codex Alimentarius ; 6. Standardi za obezbeđivanje kvaliteta i bezbednosti prehrambenih proizvoda – ISO 9000, ISO 22000, BRC Food. ; 7. Dokumentacija sistema za obezbeđivanje kvaliteta i bezbednosti prehrambenih proizvoda ; 8. Troškovi kvaliteta ; 9. Tehnike i alati poboljšanja kvaliteta ; a) Dijagrami - dijagrami toka procesa, histogrami, pareto dijagrami, Išikava dijagrami, kontrolne karte ; b) Tehnike rešavanja problema – analiza uticaja i posledica grešaka, analiza uzroka, korektivne i preventivne mere, ; b) Upravljanje promenama – gap analiza, radar karte, gantogrami, matrica odgovornosti ; 10. Statističke metode u praćenju performansi i unapređenju sistema obezbeđenja kvaliteta i bezbednosti prehrambenih proizvoda (six sigma) ; | |||
Sadržaj praktične nastave | Praktična nastava prati nastavne jedinice teorijskih predavanja, uglavnom kroz analizu studija slučaja. Moguća je organizacija posete preduzeća za čije procese će se praktično vršiti analiza rizika od hemijskih, fizičkih i mikrobioloških kontaminacija, kao i izrada HACCP planova. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
1 | 2 | |||
Metode izvođenja nastave | Predavanja, praktična nastava, seminari | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | Pismeni ispit | 50 | ||
Praktična nastava | 30 | Usmeni ispit | ||
Projekti | ||||
Kolokvijumi | ||||
Seminari | 20 |