MBIP02 - Hemija hrane
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Hemija hrane | |||
| Akronim | MBIP02 | |||
| Studijski program | Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija | |||
| Modul | ||||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 5.0 | Status predmeta | obavezan predmet | |
| Uslovljnost drugim predmetom | Oblik uslovljenosti | |||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Cilj predmeta je da student ovlada znanjima neophodnim za efikasnu kontrolu ; biološkog materijala, koji čini prehrambeni proizvod. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Po završenom kursu student treba da bude u stanju da koristi specijalizovano znanje koje će mu omogućiti da pravilno bira sirovine za proizvodnju namirnica, kreira bezbedne i kvalitetne prehrambene proizvode, vodi i unapređuje procese za njihovu proizvodnju, adekvatno ih čuva i kontroliše njihov kvalitet. Strudent će biti u stanju da prepozna kritične tačke u toku procesa proizvodnje i čuvanja hrane, sa aspekta očuvanja kvaliteta namirnice, kao i da ih otkloni ili kontroliše. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | U okviru predmeta proučavaće se konstituenti namirnica kao i fizičko- hemijske i biohemijske promene do kojih dolazi tokom tehnološke obrade i čuvanja namirnica; interakcije između bioloških i nebioloških komponenata hrane i njihov uticaj na kvalitet proizvoda. Predmet obuhvata sledeća poglavlja:voda, ugljeni hidrati, lipidi, proteini, vitamini i minerali, aditivi, nepoželjni konstituenti hrane, senzorne karakteristike namirnica. | |||
| Sadržaj praktične nastave | Praktična nastava se odvija kroz predmet Analitika prehrambenih proizvoda | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 4 | 0 | 0 | ||
| Metode izvođenja nastave | Nastava se izvodi u obliku prezentacija na video bimu i kroz samostalne seminarske radove. | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | Pismeni ispit | |||
| Praktična nastava | Usmeni ispit | 70 | ||
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | ||||
| Seminari | 30 | |||
