D166 - Sanitarna mikrobiologija
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Sanitarna mikrobiologija | |||
Akronim | D166 | |||
Studijski program | svi | |||
Modul | ||||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 4.0 | Status predmeta | izborni predmet | |
Uslovljnost drugim predmetom | Oblik uslovljenosti | |||
Ciljevi izučavanja predmeta | Cilj predmeta je da studente upozna sa osnovnim aspektima mikrobiološkog hazarda, merama prevencije i ; mikrobiološkim tehnikama za analizu rizika u oblastima proizvodnje hrane i farmaceutskih proizvoda kao ; i u vodosnabdevanju i biotehnološkim laboratorijama. Predmet uključuje analizu studije slučaja. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Posle uspešnog savladavanja predmeta studenti su: (1) stekli sposobnost da analiziraju određene aspekte bezbednosti proizvoda u procesu proizvodnje; (2) ovladali tehnikama mikrobiološke analize hrane, farmaceutskih preparata i vode; (3) stekli komunikacione i socijalne kompetencije potrebne za rad u timu; (4) stekli veštine komunikacije za jasno formulisanje i predstavljnje zadatka, načina rešavanja i rezultata rada. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Predmet upoznaje studente sa osnovnim principima kontrole mikrobiološkog hazarda u proizvodnji hrane, farmaceutskih preparata i vodosnabdevanju i uključuje sledeće nastavne jedinice: - grupisanje mikroorganizama prema nivou biološkog hazarda; - infekcije - kako se javljaju, putevi prenošenja i načini delovanja; - mere prevencije biološkog hazarda; - aerosoli kao izvor biološke kontaminacije; -kontrola biološkog hazarda - dezinfekcija prostorija, radnih površina, opreme; - mikrobiološka kontrola hrane, vode, farmaceutskih proizvoda - uzorkovanje i analize; - zaštitna odeća, lična higijena, imunizacija; - biosigurnosni kabineti - nivoi, princip rada, konstrukcija; - transport infektivnog materijala; - zakonska regulativa, standardi vezani za mikrobiološku bezbednost | |||
Sadržaj praktične nastave | Studijski istraživački rad je vezan za teorijsku obradu pojedinačnih oblasti i praktični rad u mikrobiološkoj laboratoriji | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
1.5 | 0.5 | |||
Metode izvođenja nastave | Nastava uključuje predavanja, laboratorijske vežbe i studiju određenog slučaja | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | Pismeni ispit | |||
Praktična nastava | 30 | Usmeni ispit | 55 | |
Projekti | ||||
Kolokvijumi | ||||
Seminari | 15 |