D166 - Sanitarna mikrobiologija
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Sanitarna mikrobiologija | |||
| Akronim | D166 | |||
| Studijski program | svi | |||
| Modul | ||||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 4.0 | Status predmeta | izborni predmet | |
| Uslovljnost drugim predmetom | Oblik uslovljenosti | |||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Cilj predmeta je da studente upozna sa osnovnim aspektima mikrobiološkog hazarda, merama prevencije i ; mikrobiološkim tehnikama za analizu rizika u oblastima proizvodnje hrane i farmaceutskih proizvoda kao ; i u vodosnabdevanju i biotehnološkim laboratorijama. Predmet uključuje analizu studije slučaja. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Posle uspešnog savladavanja predmeta studenti su: (1) stekli sposobnost da analiziraju određene aspekte bezbednosti proizvoda u procesu proizvodnje; (2) ovladali tehnikama mikrobiološke analize hrane, farmaceutskih preparata i vode; (3) stekli komunikacione i socijalne kompetencije potrebne za rad u timu; (4) stekli veštine komunikacije za jasno formulisanje i predstavljnje zadatka, načina rešavanja i rezultata rada. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Predmet upoznaje studente sa osnovnim principima kontrole mikrobiološkog hazarda u proizvodnji hrane, farmaceutskih preparata i vodosnabdevanju i uključuje sledeće nastavne jedinice: - grupisanje mikroorganizama prema nivou biološkog hazarda; - infekcije - kako se javljaju, putevi prenošenja i načini delovanja; - mere prevencije biološkog hazarda; - aerosoli kao izvor biološke kontaminacije; -kontrola biološkog hazarda - dezinfekcija prostorija, radnih površina, opreme; - mikrobiološka kontrola hrane, vode, farmaceutskih proizvoda - uzorkovanje i analize; - zaštitna odeća, lična higijena, imunizacija; - biosigurnosni kabineti - nivoi, princip rada, konstrukcija; - transport infektivnog materijala; - zakonska regulativa, standardi vezani za mikrobiološku bezbednost | |||
| Sadržaj praktične nastave | Studijski istraživački rad je vezan za teorijsku obradu pojedinačnih oblasti i praktični rad u mikrobiološkoj laboratoriji | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 1.5 | 0.5 | |||
| Metode izvođenja nastave | Nastava uključuje predavanja, laboratorijske vežbe i studiju određenog slučaja | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | Pismeni ispit | |||
| Praktična nastava | 30 | Usmeni ispit | 55 | |
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | ||||
| Seminari | 15 | |||
