Navigacija

22D94 - Ambalaže za specijalne namene

Specifikacija predmeta
Naziv Ambalaže za specijalne namene
Akronim 22D94
Studijski program Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija,Inženjerstvo materijala
Modul
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 5.0 Status predmeta izborni predmet
      Uslovljnost drugim predmetom Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Upoznavanje studenta sa pojmom ambalaže za specijalne namene. Definisanje pojma ambalaže za specijalne namene za kojom se pojavljuje potreba u specifičnim situacijama transporta ili skadištenja robe, u kojima je potrebno zaštiti proizvod od raznih uticaja. Ove situacije mogu se javiti kada je predmet koji se transportuje od posebnog značaja ili osetljivosti, ali i kada se transportuje ili skladišti neka roba koja sam po sebi nije specifična, ali su uslovi transporta ili skladištenja posebni.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Student će posle završenog kursa biti sposoban da proceni situaciju u kojoj je potrebno koristiti ambalažu za specijalne namene, biće osposobljen da definiše kriterijume za izbor materijala, odabere oblik ambalaže, predloži i proračuna oblik ambalaže i odabere proces njene izrade. Studenti će biti upoznati sa propisima transporta kao i sa skupovima propisa koji mogu da se koriste u definisanju postupka transporta robe kojoj je potrebna ambalaža za specijalne namene, bez obzira da li je u pitanju sam predmet koji se transportuje, ili su uslovi transporta zahtevni ili ako je potrebno na poseban način osmisliti ambalažu.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Pojam amblaže za specijalne namene. Osnovni propisi o transportu pojedinih klasa osetljivih proizvoda. Principi izbora materijala za izradu ambalaže za specijalne namene, sa gledišta optimizacije fizičko-mehaničkih svojstava materijala. Principi izbora materijala za izradu ambalaže za specijalne namene sa gledišta procesiranja materijala. Ambalaža za pakovanje proizvoda osetljivih na mehaničke, fizičke, hemijske uticaje. Ambalaža za pakovanje opasnih proizvoda. Ambalaža za sterilne proizvode. "Pametna" ambalaža u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji. Ispitivanje kvaliteta ambalaže za specijalne namene.
      Sadržaj praktične nastave
      Literatura
      1. R. Coles, M. Kirwan, eds.: Food and Beverage Packaging Technology, Wiley & Blackwel, Chicester, 2011.
      2. F. A. Paine, ed.:The Packaging User's Handbook, Blackie Academic & Proffesional, Glaygow, 1991
      3. R.Rijk, R, Veraat, eds.: Global Legislation for Food Packaging Materials, Wiley VCH, 2010
      4. D. A. Dean, E. R. Evans, I. H. Hall, eds.:Pharmaceutical Packaging Technology, Taylor & Francis, London, 2000
      5. Interna skripta Katere za IM i Katedre za GI, TMF, Beograd, 2019.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      3
      Metode izvođenja nastave Predavanja sa prezentacijama, istraživanje literature, sagledavanje propisa i načina pristupa propisima i njihove primene
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit 50
      Praktična nastava 30 Usmeni ispit
      Projekti
      Kolokvijumi
      Seminari 20