ББИ315 - Квалитет и безбедност у биотехнологији
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Назив | Квалитет и безбедност у биотехнологији | |||
| Акроним | ББИ315 | |||
| Студијски програм | Биохемијско инжењерство и биотехнологија | |||
| Модул | ||||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
| Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
| Број ЕСПБ | 3.0 | Статус предмета | изборни предмет | |
| Условљност другим предметом | Одслушана микробиологија | Облик условљености | ||
| Циљеви изучавања предмета | Стицање знања из области безбедности и квалитета у биотехнолошкој производњи хране | |||
| Исходи учења (стечена знања) | Познавање фактора ризика по безбедност и квалитет у процесу производње хране, познавање техника за контролу ризика и система за управљање ризицима | |||
| Садржај предмета | ||||
| Садржај теоријске наставе | Биотехнолошка производња хране – типови ферментисаних производа, састојци у ферментисаним производима, процесни кораци, процесни услови, квалитет производа. ; Микробни продукти који утичу на безбедност ферментисане хране (органске киселине, ензими, бактериоцини) ; Хемијске опасности и њихова контрола ; Микробиолошке опасности и њихова контрола ; Физичке опасности и њихова контрола ; Генетски модификована храна ; Анализа ризика – прикупљње и анализа података и методе за предвиђање микробног раста у храни ; Процесне операције и поступци за смањење ризика по безбедност хране – санитација опреме и погона, конзервисање хране коришћењем физичких, хемијских и микробиолошких агенаса, валидација и верификација процеса ; Системи за обезбеђење квалитета и безбедности хране (ISO 9001, HACCP, ISO 22000) ; | |||
| Садржај практичне наставе | Студија случаја – примена HACCP система у конкретној производњи ферментисане хране (пример из производње сира, ферментисаних производа од меса и др.) | |||
| Литература | ||||
| ||||
| Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
| Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
| 2 | 1 | 0 | ||
| Методе извођења наставе | Предавања, практична настава, семинари | |||
| Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
| Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
| Активности у току предавања | 20 | Писмени испит | 60 | |
| Практична настава | 10 | Усмени испит | ||
| Пројекти | ||||
| Колоквијуми | ||||
| Семинари | 10 | |||
