22ББИ482 - Прехрамбена биотехнологија
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Назив | Прехрамбена биотехнологија | |||
| Акроним | 22ББИ482 | |||
| Студијски програм | Биохемијско инжењерство и биотехнологија | |||
| Модул | ||||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
| Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
| Број ЕСПБ | 5.0 | Статус предмета | обавезан предмет | |
| Условљност другим предметом | Облик условљености | |||
| Циљеви изучавања предмета | Предмет Прехрамбена биотехнологија омогућава студентима да усвоје знања о технологијама производње прехрамбених производа микробиолошким трансформацијама различитих супстрата. Кроз садржај овог курса стичу се и потребна знања о традиционалној технологији производње хране и обогаћују са значајем савремене биотехнологије и њене индустријске примене у производњи хране, додатака храни и њиховом квалитету. | |||
| Исходи учења (стечена знања) | Кроз планирани наставни програм, семинарски рад и тестове, студенти стичу потребно знање о храни, производњи и фазама производње хране биотехнолошким путем, као и о кватитету прехрамбених производа. Стечено знање ће моћи да примене у биотехнолошкој инжењерској пракси. | |||
| Садржај предмета | ||||
| Садржај теоријске наставе | Садржај предмета подељен је у неколико области: -Увод у биотехнолошку производње хране - Ферментисани производи и примена стартер културе у млечној, месној и индустрији воћа и поврћа, - Технолошки процес производње слада и пива, сировине за производњу слада и пива - Технолошки процес производње вина, берба и примарна обрада грожђа, примарни и секундарни производи ферментације, технологија производње појединих типова вина - Производња пекарског квасца - Микробна биомаса у исхрани - Пивски квасац – секундарна биомаса - Поступци за рационално коришћење споредних производа у производњи хране - Квалитет и контрола квалитета хране - Етика, законска регулатива и безбедност хране добијене биотехнолошким путем | |||
| Садржај практичне наставе | ||||
| Литература | ||||
| 
 | ||||
| Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
| Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови | 
| 4 | ||||
| Методе извођења наставе | Настава из овог предмета је теоријска, а стечена знања представљају надградњу знања из базних предмета (микробиологије, биохемије, ензимологије). Провера знања током предавања вршиће се преко колоквијума и семинарског рада. Практичан део наставе из овог предмета се изводи у оквиру предмета Биотехнолошки практикум II. | |||
| Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
| Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
| Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | 50 | |
| Практична настава | Усмени испит | |||
| Пројекти | ||||
| Колоквијуми | 25 | |||
| Семинари | 20 | |||
