22МТУХ - Технологија угљених хидрата
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Назив | Технологија угљених хидрата | |||
| Акроним | 22МТУХ | |||
| Студијски програм | Биохемијско инжењерство и биотехнологија | |||
| Модул | ||||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
| Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
| Број ЕСПБ | 3.0 | Статус предмета | изборни предмет | |
| Условљност другим предметом | Нема | Облик условљености | ||
| Циљеви изучавања предмета | Циљ предмета је да студент стекне теоретска и практична знања о главним фазама технолошког поступка добијања шећера из шећерне репе и карактеристикама већине савремених начина прераде у појединим фазама као и одговарајућим уређајима и опреми за њихово извођење. Поред тога, циљ је да се студенти овладају знањима о технолошком поступку производње кукурузног скроба као и могућностима трансформације нативног скроба у скробне деривате. | |||
| Исходи учења (стечена знања) | Студенти ће стећи знања, теоријска и практична, из oснoвних и виших пojмoва из oблaсти технологије шећера, скроба и скробних деривата, потребна за рад у производњи и развоју из ових области индустрије. | |||
| Садржај предмета | ||||
| Садржај теоријске наставе | Технологија шећера • Основни принципи производње шећера из шећерне репе; • Биолошко-технолошке особине шећерне репе. • Припрема шећерне репе за екстракцију: пријем, складиштење, и транспорт репе у фабрику. Производња репиних резанаца (прање и резање репе). • Екстракција шећера из репиних резанаца (уређаји и поступци за континуалну екстракцију). • Чишћење дифузионог сока (принципи чишћења; предефекација; прогресивна предефекација и стабилизациони ефекат; дефекација; I и II сатурација; поступци дефекосатурације; филтрација шећерних сокова). • Упраравање ретког сока. • Кристализација шећера и издвајање кристала центрифуговањем. • Завршне операције са шећером (сушење, обрада и сортирање кристала; производња обликованог шећера; складиштење и паковање шећера). Технологија скроба • Сировине за производњу скроба; физичке и хемијске особине скроба. • Производња скроба из кукуруза (квашење кукурузног зрна, млевење и сепарација скробне фракције од осталих делова зрна, сепарација глутена) • Производња хемијски и термички модификованих скробова. • Производња скробних сирупа и заслађивача. | |||
| Садржај практичне наставе | Експерименталне вежбе: 1) Одређивање квоцијента чистоће дифузионог, ретког и густог сока; Одређивање садржаја скроба у кукурузу; Одређивање еквивалента декстрозе скробних хидролизата; Одређивање садржаја сахарозе, инвертног шећера, пепела и боје у конзумном шећеру. | |||
| Литература | ||||
| ||||
| Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
| Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
| 2 | 1 | |||
| Методе извођења наставе | Предавања уз коришћење видео презентација, консултације, лабораторијске вежбе, израда и одбрана семинарског рада која обухвата преглед релевантне литературе и дискусију задате проблематике. | |||
| Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
| Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
| Активности у току предавања | Писмени испит | 30 | ||
| Практична настава | 20 | Усмени испит | 30 | |
| Пројекти | ||||
| Колоквијуми | ||||
| Семинари | 20 | |||
