22MAKP - Analiza kvaliteta predmeta opšte upotrebe
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Analiza kvaliteta predmeta opšte upotrebe | |||
| Akronim | 22MAKP | |||
| Studijski program | Hemijsko inženjerstvo | |||
| Modul | Modul Kontrola kvaliteta | |||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 4.0 | Status predmeta | izborni predmet | |
| Uslovljnost drugim predmetom | Oblik uslovljenosti | |||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Sticanje neophodnih znanja i veština vezanih za primenu hemijskih, biohemijskih, fizičkih i instrumentalnih metoda u analizi predmeta opšte upotrebe (igračke, posuđe, kozmetika, duvan, sredstva za pranje, ambalaža i slično). Upoznavanje sa zakonskim regulativama u oblasti analize predmeta opšte upotrebe. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Svršeni student je savladao osnovne principe standardnih i modernih analitičkih tehnika koje se koriste u analizi predmeta opšte upotrebe. Takođe, student je osposobljen za samostalno rešavanje problema u praksi, počevši od izbora odgovarajuće analitičke metode, preko planiranje i izvođenje eksperimenata do obrade i tumačenja dobijenih rezultata. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Podela kozmetičkih preparata, preparata za održavanje higijene i dekorativne kozmetike. Fizičko-hemijske osobine kozmetičkih preparata. Uzorkovanje i priprema različitih formulacija kozmetičkih preparata za analizu. Primena klasičnih i instrumentalnih tehnika za određivanje antioksidanasa, konzervanasa, pigmenata, aroma i pomoćnih supstanci u kozmetičkim preparatima. Zakonske regulative u oblasti analize kozmetičkih preparata. Podela i tipovi duvana. Tehnologija proizvodnje duvana i proizvoda od duvana (cigare, cigarilosi, cigarete, duvan za pušenje i ostalo). Određivanje mikrobiološkog sastava, sadržaja rezidua pesticida, teških metala, radionukleida, aditiva, arome, konzervanasa i sl. Zakonske regulative u oblasti analize duvanskih proizvoda. Upoznavanje sa karakteristikama različitih ambalažnih materijala i ambalaže. Ispitivanje metalne, staklene, papirne, kartonske i polimerne ambalaže. Biorazgradiva ambalaža. Zahtevi koje ambalaža mora da ispunjava. Zakonske regulative u oblasti analize ambalaže. Upoznavanje sa materijalima i predmetima koji dolaze u kontakt sa hranom (stakleno, keramičko, emajlirano posuđe, plastične posude, metalne konzerve). Upoznavanje sa materijalima i predmetima koji dolaze u kontakt sa ljudskom kožom, telom, decom (igračke). Sistem nadzora u oblasti predmeta opšte upotrebe. | |||
| Sadržaj praktične nastave | Procena kvaliteta proizvoda opšte upotrebe koristeći gravimetrijske, volumetrijske i instrumentalne metode analize. | |||
| Literatura | ||||
  | ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi | 
| 2 | 2 | |||
| Metode izvođenja nastave | Predavanja i seminarski radovi studenata. Eksperimentalne vežbe. Poseta laboratoriji za analizu predmeta opšte upotrebe. | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | 50 | |
| Praktična nastava | 20 | Usmeni ispit | ||
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | ||||
| Seminari | 20 | |||
