Навигација

проф. др Славица Шилер-Маринковић

ТМФ - велика зграда, канцеларија 55

011/3303773
локал773
Научна областБиохемијско инжењерство и биотехнологија
Датум избора у звање 18. јануар 1999.

Предмети

Д1022Д1022 - Одабрана поглавља биохемије-витамини
Д122Д122 - Биоактивне материје у козметичким производима
ЗП44ЗП44 - Стручна пракса

Легенда:

ЗП...,14ЗП...заједнички предмет на основним академским студијама (ОАС)
Т...,14Т...текстилна технологија (ОАС)
Х...,14Х...хемијско инжењерство (ОАС)
Б...,14б...биохемијско инжењерство и биотехнологија (ОАС)
ИЖС, 14ИЖС...инжењерство заштите животне средине (ОАС)
МИН...,4МИН...металуршко инжењерство (ОАС)
ИИМ...,14ИИМ...инжењерство материјала (ОАС)
ИГИ...,14ИГИ...графичко инжењерство, дизајн и амбалажа (ОАС)
М...,14М...мастер студије
Д...,14Д...докторске студије

Библиографија

Радови у часописима

  1. Aneta Buntić, Marija Pavlović, Katarina Mihajlovski, Milica Ranđelović, Nevenka Rajić, Dušan Antonović, Славица Шилер-Маринковић и Suzana Dimitrijević-Branković, Removal of a Cationic Dye from Aqueous Solution by Microwave Activated Clinoptilolite—Response Surface Methodology Approach, WATER, AIR AND SOIL POLLUTION, 225, 2014, pp. 1816-1828
  2. Marija Pavlović, Aneta Buntić, Славица Шилер-Маринковић и Suzana Dimitrijević-Branković, Ethanol influenced fast microwave-assisted extraction for natural antioxidants obtaining from spent filter coffee, SEPARATION AND PURIFICATION TECHNOLOGY, 118, 2013, pp. 503-510
  3. Tijana Đorđević, Славица Шилер-Маринковић и Suzana Dimitrijević-Branković, Effect of Fermentation on Antioxidant Properties of Some Cereals and Pseudo Cereals, FOOD CHEMISTRY, 119, 2010, pp. 957-963

Књиге

  1. Славица Шилер-Маринковић, Hemija hrane, уџбеник, Tehnološko-metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu, 2015, 285; ISBN 978-86-7401-331-1
  2. Славица Шилер-Маринковић, Витамини, уџбеник, Технолошко-металуршки факултет Универзитета у Београду, 2009, 238; ISBN 978-86-7401-258-1
  3. Славица Шилер-Маринковић, Микробна биомаса, уџбеник, Технолошко-металуршки факултет Универзитета у Београду, 2006, 172; ISBN 86-7401-224-8
  4. Славица Шилер-Маринковић, Активне материје у козметичким производима, монографија, Технолошко-металуршки факултет Универзитета у Београду, 2004, 172; ISBN 86-7401-200-0
  5. Јевросима Трајковић, Милан Мирић, Јосип Барас и Славица Шилер, Анализе животних намирница, помоћни уџбеник, Технолошко-металуршки факултет, 1983, 786; ISBN нема

Менторство

Докторске академске студије

  • Изоловање биоактивних једињења из отпадне кафе и њено потпуно искоришћење као адсорбента, Марија Павловић, 28.12.2015.

Мастер академске студије

  • Стабилност и ефикасност емулзије са пептидима киное и уљем чије, Дајана Поштић, 26.09.2017.
  • Утицај квалитета сировина на стабилност козметичких емулзија, Бранка Чорбић, 30.09.2016.
  • Антиоксидативна активност биофилмова са екстрактима отпадног дувана и кафе, Петар Батинић, 28.09.2016.
  • Утицај процесних параметара на квалитет отпадних вода погона за производњу амонијака, Ивана Гавриловић, 05.07.2016.
  • Карактеристике површине адсорбента од отпадне кафе у зависности од начина активирања, Николина Вујовић, 02.06.2015.
  • Испитивање кинетике адсорпције боје кристал виолет на отпадне резанце шећерне репе, Биљана Бајић, 07.05.2015.
  • Утицај квалитета сировина на квалитет пива фабрике "Требјеса" Никшић, Ана Никчевић, 25.09.2014.
  • Технолошке и нутритивне карактеристике хидролизата протеина сурутке, Милијана Буњац, 30.09.2013.
  • Антиоксидативна својства лековитог биља у емулзијама типа u/v, Рената Иштван, 30.09.2013.
  • Испитивање могућности коришћења агроиндустријског отпада као адсорбенса боје, Иван Николић, 14.02.2013.
  • Испитивање могућности коришћења мекиња као адсорбенса боје, Бојана Кунарац, 28.06.2012.
  • Активација адсорбенса од отпадне кафе и његово коришћење за адсорпцију боје, Тијана Ивановић, 04.05.2012.
  • Антиоксидативна активност кафе, Марија Павловић, 22.07.2011.

Основне академске студије

  • Утицај козметички активних компонената, добијених биотехнолошки на влажност коже., Ивана Радоја, 30.09.2017.
  • Утицај екстракта биљака, као козметички активних компонената, на влажност коже, Кристина Јовановић, 28.09.2017.
  • Утицај витамина на влажност и еластичност коже, Јелена Радуловић, 26.09.2017.
  • Испитивање стабилности течних емулзија са глицерилмоностеаратом као емулгатором, Катарина Михајловић, 22.05.2017.
  • Испитивање стабилности козметичких емулзија, Дајана Поштић, 29.09.2016.
  • Утицај активације адсорбенса од отпадне кафе на адсорпцију кристал виолета из водених раствора, Бранка Чорбић, 06.02.2013.
  • Кинетика адсорпције боје кристал виолет на отпадну кафу, Марта Војводић, 28.09.2012.
  • Изоловање и примена изофлавона соје, Александра Рајић, 27.09.2012.
  • Одређивање pHpzc вредности адсорбенса од отпадне кафе активиране различитим методама, Рената Иштван, 27.09.2012.
  • Стабилизација Ц витамина који се користи у прехрамбеним и козметичким производима, Милица Јовановић, 02.11.2011.
  • Испитивање могућности коришћења споредних производа индустрије вина у козметици, Татјана Спасојевић, 30.09.2011.
  • Промене у мастима током загревања на високим температурама, Николина Вујовић, 30.09.2011.
  • Лизати микроорганизама као биолошки активне компоненте, Сања Петковић, 22.09.2011.
  • Екстракт грашка као биолошки активна компонента козметичких производа, Марија Васић, 30.08.2011.
  • Антиоксидативна активност чоколаде, Ивана Гавриловић, 07.09.2010.
  • Антиоксидативна активност зелене кафе, Марија Павловић, 07.09.2010.

Основне студије

  • Производња и примена комплекса пептида и бакра, Далиборка Ђурић, 30.09.2016.
  • Протеински хидролизати грашка, Зорана Прокић, 31.08.2012.
  • Испитивање утицаја растварача на биолошка својства екстракта из отпадне кафе, Весна Перић, 30.12.2010.
  • Испитивање утицаја недигестибилних влакана на хемијске карактеристике производа типа кекса, Јелена Бокун, 29.09.2010.
  • Антиоксидативна активност ферментисаног јечма, Милена Фуртула, 22.06.2010.
  • Фактори који утичу на карактеристике микрокапсула са пестицидима добијених методом међуфазне полимеризације, Богданка Косановић, 12.12.2008.
  • Производња биодизела методом ''IN SITU'', Синиша Петрик, 22.03.2007.
  • Биотехнолошка производња метанола и примена, Антонио Франческо, 20.07.2006.
  • Утицај екстракта квасца на раст пробиотичких бактерија, Слађана Боровић, 20.07.2006.
  • Инкапсулација етарских уља у липозоме, Илија Томић, 09.03.2006.
  • Инкапсулација етарских уља у ћелије, Ненад Гојић, 23.02.2006.
  • Инкапсулација антибактеријских супстанци, Душан Делић, 23.12.2005.
  • Инкапсулација етарског уља рузмарина, Марија Видмар, 22.12.2005.
  • Оптимизација производње екстрата квасца, Верица Кепић, 29.03.2005.
  • Утицај термичког предтретмана цвекле на квалитет и стабилност ферментисаног сока, Бојана Симић, 07.09.2004.
  • Испитивање утицаја додатка етстракта кантариона на стабилност ферментисаног сока цвекле, Ивана Ђорђевић, 30.06.2004.
  • Добијање биодизела имобилисаном липазом, Владимир Пешић, 28.06.2004.
  • Испитивање могућности коришћења чоколаде без сахарозе у исхрани одређених категорија потрошача, Вук Николић, 26.04.2004.
  • Испитивање антимикробне активности аустралијских етарских уља, Ивана Мишић, 17.11.2003.
  • Примена микрокапсула у фармацији, Мирјана Савић, 14.03.2003.
  • Примена микрокапсула у медицини, Слађана Живковић, 30.01.2003.
  • Изоловање б/глукана из ћелијског зида квасаца рода саццхаромyцес, Татјана Вукашиновић, 22.07.2002.
  • Испитивања утицаја поступка производње на стабилност каратеноида у уљаним екстрактима цалендула оффициналис, Владимир Ђелошевић, 10.06.2002.
  • Сушење вишекомпонентног биоактивног препарата у сушници са фонтанско/флуидизованим слојем, Мирјана Рајилић, 27.09.2001.
  • Утицај састава супстрата на биохемијску активност бактерија млечно киселинског врења, Јелена Лукић, 19.09.2001.
  • Испитивање инхибиторне активности природних изолата лацтобациллус сп.и бифидобацтериум сп., Марија Стевановић, 14.06.2001.
  • Оптимизација метода за одређивање антимикробне активности етарских уља, Жаклина Станковић, 07.06.2001.
  • Испиивања услова ферментације сока купине, Биљана Брајаноски, 08.05.2001.
  • Карактерисање стартер култура за производњу јогурта, Ненад Вуковић, 06.04.2001.
  • Утицај етарских уља на њихову антимикробну активност, Јелена Томовић, 13.12.2000.
  • Испитивање антимикробне активности етарских уља, Марија Рајовић, 01.03.2000.
  • Испитивање стабилности таблета ацетилсалицилне киселине, Светислав Пузић, 05.10.1999.
  • Оптимизација метода за добијање протеинских микрокапсула, Александар Цветковић, 15.07.1999.
  • Испитивање стабилности б керотина у уљним екстр.цал.офф., Дејан Безбрадица, 14.07.1998.
  • Произ.препарата на бази фермент. цвекле и хидролизата квасца, Сања Стојаковић, 14.07.1998.